Когато си женен за кралицата на Англия, нищо не се случва

...
Когато си женен за кралицата на Англия, нищо не се случва
Коментари Харесай

Протоколът след смъртта на принц Филип

Когато си женен за кралицата на Англия, нищо не се случва без авансово утвърден сюжет, наложителни правила и проект на деяние. Нито даже гибелта.

Съпругът на английската кралица Елизабет II принц Филип почина на 99-годишна възраст. Той е умрял в замъка Уиндзор, където двамата с кралицата избраха да се уединят заради пандемията от Covid-19. Той страдаше от сърдечен проблем и предишния месец бе изписан от болница след едномесечно лекуване.

" С огромна тъга Нейно величество Кралицата разгласи гибелта на своя обичан брачен партньор, Негово кралско величество принц Филип, херцог на Единбург ", гласи известието на Бъкингам. 

Филип и Елизабет подписват брак през далечната 1947 година. Пет години по-късно Елизабет става кралица на Англия. Двамата имат четири деца – Чарлз, Ан, Андрю и Едуард, осем внуци и 10 правнуци. 

Бракът им продължи 73 години.

Филип е роден на гръцкия остров Корфу на 10 юни 1921 година. Баща му е Андрей, принц на Гърция и Дания и наследник на крал Георгиос I Гръцки, майка му – Алис Батенберг, е щерка на Луис Александър Маунтбатън, по-голям брат на княз Александър I Батенберг, и правнучка на кралица Виктория. Двамата с Елизабет са четвърти братовчеди – директни наследници на Виктория.

Мъжът до дамата, чиито облик е отпечатан на банкноти

Принц Филип беше херцог на Единбург, някогашен принц Филип Гръцки, деец от Втората международна война, само че най-вече от всичко бе мъж на жена си. 

Главната му роля в живота беше тази на брачен партньор на Елизабет II, кралица на Обединеното кралство, висш шеф на Църквата на Англия, главнокомандващ английските въоръжени сили и глава на Общността на нациите. Жената, чиито облик е отпечатан на английските лири, както и на банкнотите на доста други страни.

Тази роля се назовава принц-консорт.

Филип беше най-дълголетният принц-консорт в историята на Короната. Като подобен той е осъществил 637 независими задгранични визити, изнесъл е 5500 речи и е бил ръководител или член на над 780 организации. Нито един член на Кралското семейство от мъжки пол до момента не е достигал възрастта му.

Елизабет от своя страна е най-дълго ръководещият монарх, а бракът им надлежно е най-продължителният кралски брак. През всичките тези 73 години той неразделно и по протокол съпровожда кралицата по време на многочислените й пътувания, визити и значими събития.

" Смятам, че съм дал своето и в този момент желая малко да се порадвам ", съобщи той след отдръпването си от кралските отговорности през 2017 г. 

Предсмъртното желание на принца

Както за всяко значимо събитие, монархията има явен протокол, който се следва при гибел на член от кралското семейство. Принц Филип въпреки всичко също е имал право на глас и самичък е определил къде ще бъде неговият гроб.

Като непряк резултат на впечатляващото му дългоденствие, тематиката за кончината му е обсъждана нееднократно, а механизмът на деяние е плануван.

В типичния си подигравателен жанр Филип от дълго време помоли обществото да не се суети изключително доста над погребението му.

Той даже бе показал, че не е належащо тялото му да бъде положено в залата на Уестминстърския замък, както следва по протокол. За кралица Елизабет такова изключение е немислимо да се направи, само че очевидно принцът-консорт може да си го разреши.

Предварителното му предпочитание, оповестено още преди 3 години, гласеше тялото му да не бъде показано на публиката. Принц Филип бе безапелационен, че не желае да бъде изложен в отворен ковчег или показан на обществеността по някакъв различен метод.

Въпреки това няма подозрение, че погребението му ще се трансформира в национално, а и международно събитие. Дори да не му се желае, тежестта ще бъде като при сбогуванията с Маргарет Тачър и с Кралицата Майка.

Какво предвижда Операция Forth Bridge?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР